ΓΛΩΣΣΑΡΙ

X
x-ni-pec (σνι-Πίκ)

Η έκδοση της salsa mexicana cruda από το Γιουκατάν. Φτιαγμένη με χυμό από πικρά πορτοκάλια

xato

Ισπανική χειμερινή σαλάτα, από την Καταλονία. Με Βελγικά αντίδια (Belgian endive), κόκκινες πιπεριές τσίλι, αμύγδαλα, σκόρδο, λάδι και ξύδι

xcatic

Μεγάλη κιτρινοπράσινη πιπεριά από το Μέξικο

xeres

γαλλική ονομασία για το σέρυ

xia

κινέζικη ονομασία για την γαρίδα

xiang cai

κινέζικη ονομασία για τον κορίανδρο

xie

Κινέζικη ονομασία για το καβούρι

ximxim de galinha (ΣΙΜ-σιμ-ντε γαλιί-νια)

Κοτόπουλο σε μαρινάδα από στεγνές γαρίδες, πιπεριές τσίλι, τζίντζερ και κάσιους. Κλασσικό πιάτο της Αφρο-Βραζιλιανικής παράδοσης.

xoconostle

Μεξικάνικη ονομασία για τα πράσινα φραγκόσυκα (pricle pear)

xoi vo (Σόι Βαα)

Κίτρινα κουκιά και ρύζι καρύδας, ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πρωινό ή μεζές στο Βιετνάμ

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Ψωμάκια μπύρας

Υλικά: 1 κουτάκι μπύρα 1/2 κιλό αλεύρι φαρίνα (μόνο φαρίνα) 1 κ.γ. αλάτι 1 αυγό για επικάλυψη λίγο σουσάμι (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε τη μπύρα....

ΓΛΥΚΑ

Κέικ σοκολάτας με σταφίδες και ξηρούς καρπούς που λιώνει στο στόμα

Υλικά: 1 κ.γ. βανίλια 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ 4 αυγά φρέσκα 250 γρ. βούτυρο 1 κ.γ. λικέρ 400 γρ. καστανή ζάχαρη 400 γρ. κρέμα γάλακτος 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γρ. κουβερτούρα γάλακτος...

ΓΛΥΚΑ

Μηλόπιτα

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας 1/2 κούπα καρύδι σε σκόνη 1/2 κούπα φουντούκι σε σκόνη 1 κούπα γάλα 4 κ.σ. ζάχαρη 3 κ.σ. άνθος αραβοσίτου 4 μήλα 1 κ.σ. βιτάμ 1 αυγό Εκτέλεση: Αλείφουμε ένα ταψάκι με...