ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Β
βασιλικός

Αρωματικό φυτό με καταγωγή από την Ινδία. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στη μεσογειακή κουζίνα και κυρίως στην ιταλική. Θα τον βρείτε φρέσκο το καλοκαίρι. Τα φύλλα του είναι από πολύ λεπτά ως πολύ μεγάλα. Τα φύλλα του πλατύφυλλου βασιλικού πρέπει να τρώγονται σχεδόν ωμά γιατί η γεύση τους χάνεται εύκολα. Ταιριάζει με το ελαιόλαδο, τη μελιτζάνα, τη ντομάτα, το σκόρδο και το κρεμμύδι.

βγάζω τα λέπια

αφαιρούμε τα λέπια από το ψάρι. Βγαίνουν καλύτερα κάτω από τρεχούμενο νερό. Κρατάμε το ψάρι γερά από την ουρά και με ένα μαχαίρι ξύνουμε το ψάρι από την ουρά προς το κεφάλι για να βγουν τα λέπια.

βελγικό αντίβ (belgian endive)

είδος ραδικιού. Αποκαλείται και witloff. Τα φύλλα κόβονται και προστατεύεται από το φώς, έτσι ώστε τα νέα χλωμά κίτρινα φύλλα, που μοιάζουν με φύλλα καπνού, να ξαναφυτρώσουν. Χρησιμοποιείται φρέσκο σε σαλάτες ή μπρεζαρισμένο σε διάφορες παρασκευές. Το λαχανικό αυτό ανακαλύφθηκε μόλις τον προηγούμενο αιώνα κοντά στις Βρυξέλλες. Εκεί καλλιεργείται ευρύτατα σήμερα κατά την διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου

βενεδικτίνη

είδος λικέρ, που παρασκευάζεται από χυμούς φρούτων

βερμούτ

Γενική ονομασία για αρωματισμένα κρασιά με βότανα και μπαχαρικά.

βινεγκρέτ (vinegrette)

σος με λάδι και ξίδι. Χρησιμοποιείται για ντρέσινγκ σε σαλάτες

βλίτα

είδος χορταρικού

βοσίβα

μπακλαβάς με σταφίδες που φτιάχνουν στην Κορινθία

βότκα (vodka)

Πολωνικό-ρώσικο απόσταγμα δημητριακών. Άχρωμο, άοσμο και με ουδέτερη γεύση.

βράζω (boil)

μαγείρεμα με υγρά τα οποία είναι ή υπερέχουν το σημείο βρασμού (100ο C), όταν το υγρό δημιουργεί φυσαλίδες και εξατμίζεται σε μορφή ατμού

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Πίτσα με ζύμη κουρού

Υλικά: Για τη ζύμη: Υλικά: 1 κιλό αλεύρι 350 γρ. νερό 350 γρ. βούτυρο 25 γρ. αλάτι 25 γρ. ζάχαρη 25 γρ. μαγιά 3-4 αυγά Για τη γέμιση: (όσο σας κάνει όρεξη από το καθένα) Hot (ή Mild για όσους δεν...

ΓΛΥΚΑ

Παγωτό σάντουιτς

Υλικά: 1 κουτί εβαπορέ 1/2 κουτί ζαχαρούχο γαλα 1 φάκελο garni 2 κουτιά μπισκότα πτι-μπερ Εκτέλεση: Βάζουμε στο μίξερ το εβαπορέ και το ζαχαρούχο και χτυπάμε για 5 λεπτά. Έπειτα προσθετουμε το garni...

ΓΛΥΚΑ

Πεντανόστιμα και γρήγορα τρουφάκια με κακάο και ινδοκάρυδο

Υλικά: 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 1 πακέτο ινδοκάρυδο 1 κ.σ. κακάο λίγο κονιάκ Εκτέλεση: Λιώνουμε σε μπλέντερ τα μπισκότα εώς ότου γίνουν σκόνη και τα βάζουμε σε μια...