ΓΛΩΣΣΑΡΙ

C
Cachaca

Βραζιλιάνικο ποτό το οποίο παρασκευάζεται από την απόσταξη ζαχαροκάλαμου. Η Βραζιλία παράγει περί τα 2 δις λίτρα ετησίως. Αποτελεί τη βάση για το κοκτέιλ Caipirinha

Caipirinha

Βραζιλιάνικο κοκτέιλ με λάιμ (lime), ζάχαρη, τριμμένο πάγο και Cachaca

calvados

Λικέρ από μήλα που παρασκευάζεται στη Νορμανδία

Caroenum

βρασμένος μούστος (βρασμένο καινούργιο κρασί μέχρι να μείνει το μισό)

chapati (τσαπάτι)

ψωμί που τρώγεται στην Ινδία. Φτιάχνεται από αλεύρι ολικής αλέσεως και νερό και ψήνεται στην σχάρα. Σερβίρεται ζεστό.

Chicken Wings

Φτερούγες κοτόπουλου. Τηγανητές. Συνήθως βουτηγμένες σε πικάντικη σάλτσα σόγιας και τζίντζερ.

Chow mein

Λαζάνια από αλέυρι, νερό, αλάτι, αβγά.

confit λεμόνι

Χρησιμοποιείται στα ξινά φαγητά για να τα γλυκίζει, είναι σαν γλυκό λεμόνι με ζάχαρη που έχει κρατήσει λίγο από την ξινίλα του λεμονιού.

coulibiaca

πίτα ρώσικη γεμιστή με σολομό και λάχανο

Creme fleurette

Η κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής. Με αυτή φτιάχνουμε σαντιγί. [Άννα]

creme fraiche

Ποικίλει απο σχεδόν στερεή κρέμα (σαν ελληνικό γιαούρτι) έως υγρή κρέμα, ανάλογα με τη χώρα. Υπάρχει παστεριωμένη και μη παστεριωμένη (αυτό μάλλον μόνο στην Γαλλία) αλλά η γεύση της δεν είναι ξινή σαν της sοur cream ή sauerrahm. Μπορεί να αντιστοιχιστεί με την κρέμα γάλακτος μαγειρικής. [από την Άννα]

ΕΡΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ(;)

Eλαφριά μακαρονάδα με λαχανικά

Υλικά: 1 πράσο ψιλοκομένο 1 καρότο κομένο σε κυβάκια 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες(τις αφαιρώ μετά) 1 κουταλιά κάπαρη 2 φρέσκες ντομάτες 1 κουταλάκι πελτέ 1 κουταλιά ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι μια πρέζα...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Ψωμάκια μπύρας

Υλικά: 1 κουτάκι μπύρα 1/2 κιλό αλεύρι φαρίνα (μόνο φαρίνα) 1 κ.γ. αλάτι 1 αυγό για επικάλυψη λίγο σουσάμι (προαιρετικά) Εκτέλεση: Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και ρίχνουμε τη μπύρα....

PHILADELPHIA

Τυραμισού

Υλικά: 1 πακέτο σαβαγιάρ ιταλικά 250 - 300 γρ. κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζάχαρη άχνη 1 συσκευασία τυρί φιλαδέλφεια 2 βανίλιες 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό 2 κ.σ. νες καφέ 1 κ.σ. κονιάκ κακάο Εκτέλεση:...