ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Ε
ελληνικό ψωμί

το παραδοσιακό ελληνικό ψωμί που γίνεται στα χωριά είναι από σταρένιο αλεύρι. Ζυμώνεται με προζύμι σε σκάφη και αφήνεται να φουσκώσει στην πινακωτή. Ψήνεται σε παραδοσιακό, χτιστό φούρνο που καίει μέσα ξύλα και πουρνάρια.

Εριοβοτρύα η ιαπωνική

Κοινώς, η μουσμουλιά. Οι κηλίδες των καρπών της δεν είναι σημάδι ασθένειας ή κακής ποιότητας. Διατηρούνται εκτός ψυγείου αν θέλετε να ωριμάσουν γρηγορότερα.

εσκαλόπ

λεπτή φέτα κρέατος που στο ψήσιμο ή τηγάνισμα, μαζεύει και παίρνει σχήμα αχιβάδας (scallop)

εστραγκόν ή αρτεμισία ή αψίθιο το δρακόντιο

Έντονα αρωματικό χόρτο, με γλυκιά γεύση, συγγενικό με το αψέντι. Κατάγεται από τη Σιβηρία και χρησιμοποιείται πολύ στη γαλλική κουζίνα μαζί με το κοτόπουλο. Συχνά το συναντάμε σαν αρωματικό του ξιδιού ή της μουστάρδας. Δεν πρέπει να συγχέεται με το δρακόντι.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Καλαμαράκια γεμιστά

Υλικά: 1 κιλό καλαμαράκια λίγο λάδι 1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο κρεμμύδι φρέσκο(όσο θέλετε) 1/2 ποτήρι ρύζι αλάτι πιπέρι 3/4 ποτηριού κρασί άσπρο 2 κουταλάκια ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό νερό...

ΨΑΡΙΚΑ

Gourmet ψαρόσουπα βλάχου ala Pandespani

Υλικά: 1 κιλό ψάρι βλάχος (ή ροφός ή σψυρίδα ή στείρα) σε φέτες ή και ολόκληρο 8 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες 2 μεσαία κρεμμύδια κομμένα στα 2 4 καρότα καθαρισμένα 1 κομμάτι σέλερι χοντροκομμένο 50...

ΨΑΡΙΚΑ

Συναγρίδα με πατάτες στο φούρνο

Υλικά: 1 συναγρίδα μεγάλη καθαρισμένη 6 πατάτες μικρές 1 σκελίδα σκόρδο 3 λεμόνια 1 ντομάτα ώριμη μεγάλη 1 πιπεριά πράσινη κέρατο 1 πιπεριά κόκκινη κέρατο 1 κρεμμύδι μεγάλο 1 ματσάκι μαϊντανό αλάτι...