ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Ζ
ζαμπαγιόνε

γλυκό φτιαγμένο από κρόκους αβγών, ζάχαρη και γλυκό κρασί (π.χ. μαρσάλα, πορτό)

ζαμπόν

παστό κομμάτι χοιρινού κρέατος από μηρό ή πλάτη

ζαφορά ή σαφράν ή κρόκος

ακριβό μπαχαρικό με εκλεπτή, εξαίρετη γεύση, χρησιμοποιείται για να χρωματίσει φαγητά και ποτά. Ταιριάζει πολύ στα θαλασσινά, σε ριζότο. Χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες (2-3 κλωστές αρκούν). Υποκατάστατο του και πολύ φθηνότερο είναι το turmeric που δίνει όμως μόνο χρώμα και όχι άρωμα. Ο κρόκος αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του κάρυ

ζελατίνα

βιομηχανικό παρασκεύασμα σε φύλλα διαφανή που μοιάζουν με ξερή κόλα. Τα χρησιμοποιούμε στη μαγειρική, ζαχαροπλαστική για να φτιάξουμε πελτέδες, ζελέδες φρούτων κλπ.

ζελατίνη

κολλώδης ουσία από ζώα. Χρησιμοποιείται ως προσθετικό σε προϊόντα διατροφής στη μαγειρική και τη ζσχαροπλαστική

ζυγούρι

το αρνί στο δεύτερο έτος ηλικίας του

ζυλιέν

τρόπος κοπής των λαχανικών σε πολύ λεπτές λωρίδες, σαν σπιρτόξυλα. Συνήθως κόβονται έτσι τα καρότα, το σέλινο, τα κολοκυθάκια και σερβίρονται ως γαρνιτούρα σε ψάρι ή κρέας

ζωμός

εκχύλισμα από βράσιμο κρέατος, ψαριού ή λαχανικών. Πολύ θρεπτικό

ΕΡΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ(;)

Eλαφριά μακαρονάδα με λαχανικά

Υλικά: 1 πράσο ψιλοκομένο 1 καρότο κομένο σε κυβάκια 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες(τις αφαιρώ μετά) 1 κουταλιά κάπαρη 2 φρέσκες ντομάτες 1 κουταλάκι πελτέ 1 κουταλιά ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι μια πρέζα...

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κοτόπουλο με κάρρυ

Υλικά: 1 κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη μανιτάρια κομμένα σε φέτες μπιζέλια(1 χούφτα) 1 κρεμμύδι 2 κουταλάκια κάρρυ νερό για το ψήσιμο λάδι αλάτι πιπέρι...

ΠΙΤΕΣ, ΦΥΛΛΑ, ΖΥΜΕΣ

Πίτσα με ζύμη κουρού

Υλικά: Για τη ζύμη: Υλικά: 1 κιλό αλεύρι 350 γρ. νερό 350 γρ. βούτυρο 25 γρ. αλάτι 25 γρ. ζάχαρη 25 γρ. μαγιά 3-4 αυγά Για τη γέμιση: (όσο σας κάνει όρεξη από το καθένα) Hot (ή Mild για όσους δεν...