ΓΛΩΣΣΑΡΙ
κιτρινωπός χυλός που παρασκευάζεται από το φυτό λαθούρι (φάβα) ή κουκιά.
νόστιμο ψάρι, πολύ καλό για σούπα αλλά κυρίως για σχάρα στα κάρβουνα
η πετσέτα του φαγητού
Αρωματικό χόρτο με τρυφερά φύλλα. Έχει άλλοτε έντονο και άλλοτε διακριτικό άρωμα, ανάλογα με την ποικιλία. Ταιριάζει με κρέας και πουλερικά. Πριν το χρησιμοποιήσετε, δοκιμάστε το πρώτα γιατί η μυρωδιά του φαίνεται υπερβολικά έντονη στο φαγητό.
σαλάτα από ντομάτα, μαϊντανό, αγγούρι, άνηθο, κρεμμύδια και αραβική πίτα ψημένη και τριμμένη
εκλεκτή φέτα κρέατος, χωρίς κόκκαλο, από την περιοχή γύρω από τα νεφρά
βουτυρώδης κρέμα που παρασκευάζεται από αλεσμένα ξεροψημένα φιστίκια.
πουτίγκα από σιμιγδάλι (ανοιξιάτικη). Την καλύπτουμε με πολτούς ωμών φρούτων
φαγητό στο οποίο περιχύσαμε κάποιο οινοπνευματώδες και το ανάψαμε
λεπτή φέτα από κάτι φαγώσιμο
είδος αγριόχορτου άχρηστου με έντονη μυρωδιά
τριφτά σμυρνέικα μελομακάρονα
ψωμί τραγανό σα λαγάνα, με λάδι και αλάτι
υπόλοιπο, πολύ αρωματικό, που μένει όταν ψήνουμε κρέας, κυνήγι, πουλερικά και ψάρι. Χρησιμοποιείται σα βάση σε σάλτσες.
συκώτι πάπιας ή χήνας. Εκλεκτότερο θεωρείται της χήνας με γεύση λεπτή και γλυκιά. Η καλύτερη ποιότητα είναι το φουά γκρά entier
Καρποί του πανύψηλου δέντρου Bertholletia excelsa της Νότιας Αμερικής. Πολύ θρεπτικά. Περιέχουν 66% λιπαρά και 14% πρωτεΐνες (670 θερμίδες ανά 100 γρ). Χρησιμοποιείται ως σνακ και στην ζαχαροπλαστική.
ξηρός καρπός από το Κουΐνσλαντ της Αυστραλίας με σχήμα φουντουκιού. Η γεύση τους είναι ήπια και θυμίζει βούτυρο. Εχουν σκληρό και γυαλιστερό κέλυφος και ψήνονται συνήθως σε λάδι καρύδας. Βασικό συστατικό σε πιάτα Μαλαισίας, Ινδονησίας. Καλή παρέα του παγωτού, αυτόνομα αλατισμένα, δίπλα στο απεριτίφ. Υπερβολικά πλούσια σε θερμίδες (700 ανά 100 γρ). Πλούσια σε μαγνήσιο.
παραδοσιακή συνταγή των Κυκλάδων. Είναι ομελέτα με πατάτες ροδέλες και λουκάνικα ανδριώτικα και είναι παχιά σαν πίτα
Ποικιλία βατόμουρου από την οποία παράγονται λικέρ και σιρόπια.
γεμιστές φέτες μοσχαριού.
κρέας ψημένο στον αχνό, κομμένο σε μικρά κομμάτια, με αυγολέμονο και λαχανικά.
Φτιάχνεται με αρνί ή κοτόπουλο προσθέτωντας λαχανικά π.χ. μαρούλια και δένοντας το ζωμό με κρόκους αυγών και χυμό λεμονιού. Ακόμη και το σεληνάτο χοιρινό ανήκει στην κατηγορία. Το αντίθετο του ονομάζεται μπλανκέτ. Στη μπλανκέτ η γαρνιτούρα (δηλ. τα λαχανικά) δεν βράζονται μαζί με το κρέας.
μικρό ψάρι αλμουρού νερού. Γίνεται τηγανητό. Η εποχή της είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι
Αλλιώτικο cheesecake
Υλικά: 1 ζαχαρούχο γάλα 3 αυγά μπισκότα miranda κανέλα 1 κουταλιά μέλι 1 γιαούρτι {κεσεδάκι} 1 ποτήρι αναρη καρύδια 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού Εκτέλεση: Χτυπάμε το μέλι, τα μπισκότα και τα καρύδια. Σε...
Τυραμισού
Υλικά: 1 πακέτο σαβαγιάρ ιταλικά 250 - 300 γρ. κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζάχαρη άχνη 1 συσκευασία τυρί φιλαδέλφεια 2 βανίλιες 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό 2 κ.σ. νες καφέ 1 κ.σ. κονιάκ κακάο Εκτέλεση:...
Γεμιστό φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα παρμεζά
Υλικά: 2 φιλέτα κοτόπουλο 2 φέτες μπέικον 1 φέτα τυρί του τοστ ημίσκληρο 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα 200ml κρέμα γάλακτος light 1 κ.σ. βούτυρο 1 κ.σ. λάδι 3 πατάτες αλάτι πιπέρι Εκτέλεση: Καθαρίζουμε...