ΓΛΩΣΣΑΡΙ

L
Liebstoeckl

στα λατινικά ονομάζεται levisticum officinale. Είναι ένας βολβός με κίτρινα λουλούδια, του οποίου ξερένουν τις ρίζες και τις χρησιμοποιούν για μπαχαρικό. Μοιάζει πολύ με το σέλινο.

lime (λάιμ)

Κιτρολέμονο. Εσπεριδοειδές συγγενικό με το λεμόνι. Μοιάζει λίγο με πράσινο, άγουρο λεμόνι, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί τελείως διαφορετικό φυτικό είδος με διαφορετική (αν και συγγενή) γεύση - υπόξινη και ελαφρή, αφήνει έναν τόνο γλυκάδας στο στόμα. Προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου και χρησιμοποιείται κυρίως ως άρτυμα (και τα φύλλα του ώς μπαχαρικό). Στην Ευρώπη και Αμερική χρησιμοποιείται κυρίως σε ποτά και αναψυκτικά. Κυκλοφορεί και ώς σιρόπι που λανθασμένα θεωρείται ότι έχει γεύση λεμονιού.

Liquamen

σάλτσα από παστό ψάρι. Πιθανό υποκατάστατο του αλατιού

ΓΛΥΚΑ

Κουραμπιέδες με σοκολάτα

Υλικά: 250 γρ. βούτυρο γάλακτος 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη 1/2 κούπα αμύγδαλο καρβουντισμένο 2 βανίλιες 2 κ.σ. κονιάκ 2 κ.σ. ανθόνερο 4 κούπες αλεύρι [για όλες τις χρήσεις] 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ...

ΓΛΥΚΑ

Παγωτό σάντουιτς

Υλικά: 1 κουτί εβαπορέ 1/2 κουτί ζαχαρούχο γαλα 1 φάκελο garni 2 κουτιά μπισκότα πτι-μπερ Εκτέλεση: Βάζουμε στο μίξερ το εβαπορέ και το ζαχαρούχο και χτυπάμε για 5 λεπτά. Έπειτα προσθετουμε το garni...

ΨΑΡΙΚΑ

Gourmet ψαρόσουπα βλάχου ala Pandespani

Υλικά: 1 κιλό ψάρι βλάχος (ή ροφός ή σψυρίδα ή στείρα) σε φέτες ή και ολόκληρο 8 μεσαίες πατάτες καθαρισμένες 2 μεσαία κρεμμύδια κομμένα στα 2 4 καρότα καθαρισμένα 1 κομμάτι σέλερι χοντροκομμένο 50...