ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Λ
λαγκίτες

Παραδοσιακές, νοστιμότατες ζύμες σαν κρέπες που φτιάχνουν στην περιοχή του Έβρου. Έχουν ούδετερη γεύση γι\' αυτό τρώγονται και με μέλι και με φέτα τυρί και με ότι άλλο θέλετε να τις γεμίσετε.

λαγωτό

κοκκινιστό χοιρινό με σκορδαλιά, το φτιάχνουν στην Τρίπολη

λάιμ (lime)

Εσπεριδοειδές συγγενικό με το λεμόνι. Μοιάζει λίγο με πράσινο, άγουρο λεμόνι, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί τελείως διαφορετικό φυτικό είδος με διαφορετική (αν και συγγενή) γεύση - υπόξινη και ελαφρή, αφήνει έναν τόνο γλυκάδας στο στόμα. Προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου και χρησιμοποιείται κυρίως ως άρτυμα (και τα φύλλα του ώς μπαχαρικό). Στην Ευρώπη και Αμερική χρησιμοποιείται κυρίως σε ποτά και αναψυκτικά. Κυκλοφορεί και ώς σιρόπι που λανθασμένα θεωρείται ότι έχει γεύση λεμονιού.

λαμπριάτης

φαγητό που γίνεται το Πάσχα στην Άνδρο και γίνεται απο το κουφάρι ενός κατσικιού ή αρνιού γεμιστό με ανδριώτικη γέμιση (χόρτα, αβγά, τυρί, μυρωδικά κλπ.), με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με το χωριό, και με πιλάφι ρύζι που το ψήνουν μαζί με το "λαμπριάτη" στο φούρνο.

λούντζα

καπνιστό, μαριναρισμένο χοιρινό. Έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα, λεπτό άρωμα μπαχαρικών και καθόλου λίπος. Για την παρασκευή του, διαλέγουν τα καλά μέρη του ζώου και το ψαχνό του, τα αλατίζουν, τα αφυδατώνουν, τα κόβουν σε μακρουλά κομμάτια και τα μαρινάρουν με κρασί και μπαχαρικά (κανέλα). Τέλος, στεγνώνεται και μπαίνει μέσα σε έντερο για να ωριμάσει περισσότερο.

λούτσος

ψάρι γλυκού νερού με μακρουλό σώμα γύρω στο 1 μέτρο. Έχει κωνικό κεφάλι, μεγάλο στόμα, μυτερά και ισχυρά δόντια. Η εποχή του είναι το φθινόπωρο. Από τα αβγά του γίνεται ένα είδος χαβιάρι. Γίνεται σούπα, ψητός ή και τηγανητός

Συμβουλές για κέηκ πετυχημένο:
- Πρέπει το αλεύρι να είναι κοσκινισμένο
- Να είναι ο φούρνος προθερμασμένος
- Να μην ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον για την πρώτη μισή ώρα καθόλου
- Αφού ψηθεί, να το αφήσουμε για 5΄ να κρυώσει και μετά να το αναποδογυρίσουμε σε συρμάτινη σχάρα

ΟΛΑ ΤΑ TIPS

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τορτίγια με τηγανιά και σαλάτα

Υλικά: 2-3 τορτίγιες ανά άτομο 300 γρ. τηγανιά χοιρινή ανά άτομο γιαούρτι στραγγιστό μαρούλι φρέσκο κρεμμυδάκι καρότο (προαιρετικό) Εκτέλεση: Τηγανίζουμε το κρέας (φροντίζουμε να είναι κομμένο σε...

ΓΛΥΚΑ

Μους λεμόνι με μασκαρπόνε

Υλικά (για 4 μπολάκια): 250 γρ. μασκαρπόνε 80 γρ. άχνη χυμό από 2 μέτρια λεμόνια ξύσμα από 1 λεμόνι 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά μπισκότα Μιράντα(1-2 σε κάθε μπολάκι) Εκτέλεση: Χτυπάμε στο...

ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πάστα Φλώρα

Υλικά: 200 γρ. βούτυρο (απ'το ψυγείο) 100 γρ. ζάχαρη άχνη 1 αυγό 300 γρ. αλεύρι 1 κ.γ. μπέικιν 200 γρ. μαρμελάδα (ό,τι θέλουμε) Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη (εκτός της μαρμελάδας) και...