ΓΛΩΣΣΑΡΙ

S
samosas (σαμόζας)

τριγωνικές πιτούλες με πικάντικη γέμιση πατάτας ή κιμά.

satay

Πικάντικη σάλτσα

Saturei

στα Λατινικά λέγεται satureia hortensis. Φύετται στη Νότια Ευρώπη και χρησιμοποιήτο κυρίως σε πιάτα με φασόλια.

seek kebab (σηκ κεμπάπ)

μικρά κομμάτια αρνιού με μπαχαρικά σε σουβλάκια.

silfium

καρύκευμα που η χρήση του ήταν πολύ διαδεδομένη στην Αρχαία Ελλάδα και λόγω της πολύ κατανάλωσής του εξαφανίστηκε

Silphium

το άλλο όνομά της είναι ferula asa foetida. Στην Ινδική κουζίνα λέγεται hing. Πιθανότατα είναι υποκατάστατο του κρεμμυδιού και του σκόρδου, γιαυτό πρέπει να χρησιμοποιείται σε λιγότερες ποσότητες εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του.

soba

είδος νούντλς, θα τα βρείτε κυρίως στην Ανατ.Ιαπωνία. Φτιάχνεται από σιτηρά. Μπορούν να σερβιριστούν εκτός από ζεστά και κρύα μέσα σε ζωμό, συνήθως το καλοκαίρι

sommelier

οινογνώστης που σου προτείνει το κρασί που ταιριάζει με το πιάτο της επιλογής σου

soya sauce

Αλμυρή σάλτσα σόγιας και φασολιών

sοur cream

Έχει στερεά μορφή γιαουρτιού, μπορείτε να τη φτιάξετε χτυπώντας γιαούρτι και κρέμα γάλακτος με χυμό λεμονιού και αφήνοντας για 24 ώρες έξω απο το ψυγείο. [Άννα]

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Γαριδομακαρονάδα του Μητσάρα

Υλικά: 500 γρ. μακαρόνια ό,τι επιθυμείτε 500 γρ. γαρίδες κατά προτίμηση φρέσκιες 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ντομάτας 1/2 ποτήρι λάδι 1/2 ποτήρι του κρασιού ούζο ή τσίπουρο 3 σκελίδες σκόρδο αλάτι πιπέρι...

ΕΡΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ(;)

Eλαφριά μακαρονάδα με λαχανικά

Υλικά: 1 πράσο ψιλοκομένο 1 καρότο κομένο σε κυβάκια 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες(τις αφαιρώ μετά) 1 κουταλιά κάπαρη 2 φρέσκες ντομάτες 1 κουταλάκι πελτέ 1 κουταλιά ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι μια πρέζα...

ΓΛΥΚΑ

Μηλόπιτα

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας 1/2 κούπα καρύδι σε σκόνη 1/2 κούπα φουντούκι σε σκόνη 1 κούπα γάλα 4 κ.σ. ζάχαρη 3 κ.σ. άνθος αραβοσίτου 4 μήλα 1 κ.σ. βιτάμ 1 αυγό Εκτέλεση: Αλείφουμε ένα ταψάκι με...