ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Ρ
ραγκού

φαγητό από κρέας, κυνήγι, πουλερικά, ψάρι, με πικάντικα μπαχαρικά, πολύ ελαφριά ψημένο και ανακατεμένο με λαχανικά. Προσφέρεται σε σκούρα σάλτσα.

ράι ουίσκι (rey whiskey)

απόσταγμα ουίσκι με βάση την σίκαλη και το καλαμπόκι. Τέτοια ποτά είναι τα : Jack Daniels, Jim Beam, Harper, Old red Fox, Seagrams 7 Crown.

ρακί

Μεσογειακό απόσταγμα από σταφίδες ή σύκα και σπόρους γλυκάνισου.

ραπανάκι

ρίζα με πιπεράτη γεύση, πολύ καλό για ορεκτικό. Εξαιρετικό για το συκώτι και την πηκτικότητα του αίματος

ρέβα

ρίζα που μοιάζει με άσπρο καρότο αλλά είναι πολύ πιο παχυντική από αυτό. Διευκολύνει τη χώνεψη.

ρεμουλάντ

η μαγιονέζα με παραπάνω μουστάρδα στην οποία προσθέτουμε κάπαρη, τριμμένο αγγουράκι τουρσί, μαϊντανό και εστραγκόν.

ρίγανη

Το απόλυτο μυρωδικό των κρεάτων της ελληνικής κουζίνας. Τα χνουδωτά φυλλαράκια της δίνουν υπέροχο άρωμα, ειδικά όταν είναι φρέσκα. Αποξηραμένη δίνει πιπεράτη γεύση σε πίτσες, μπιφτέκια, σάλτσες με βάση τη ντομάτα ή το λεμόνι. Από τα πιο ταιριαστά μυρωδικά για σάλτσα λαδολέμονο, που συνοδεύει ψάρι ψητό

ρικότα

Ιταλικό τυρί που μοιάζει με το δικό μας ανθότυρο

ρόκα

Λαχανικό του οποίου οι βλαστοί χρησιμοποιούνται για σαλατικό. Τα φύλλα της έχουν έντονη γεύση, όπως το κάρδαμο και το ραπάνι. Έίναι εξαιρετική μόνη της με ψητό ή καπνιστό σολομό. Συνδιάζεται ωραία με ντομάτα.

ροσμπίφ ή ροζμπίφ (roast beef)

μοσχαρίσιο κοκκινιστό κρέας με καρυκεύματα.

ροσόλι

λικέρ αρωματισμένο με απόσταγμα τριαντάφυλλου

ρόστο

κοκκινιστό κρέας

ρούμι

δυνατό ποτό. Παράγεται με απόσταξη από προϊόντα ζαχαροκάλαμου (μελάσα)

ροφός

ψάρι αλμυρού νερού. Γίνεται βραστός, στη σχάρα ή στον ατμό. Η καλύτερη εποχή του είναι το καλοκαίρι.

ρύζι γλασέ

ρύζι κατάλληλο για χρήση σε σούπες και γεμιστά.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Γαριδομακαρονάδα του Μητσάρα

Υλικά: 500 γρ. μακαρόνια ό,τι επιθυμείτε 500 γρ. γαρίδες κατά προτίμηση φρέσκιες 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ντομάτας 1/2 ποτήρι λάδι 1/2 ποτήρι του κρασιού ούζο ή τσίπουρο 3 σκελίδες σκόρδο αλάτι πιπέρι...

ΓΛΥΚΑ

Brownie (ατομικά)

Υλικά: 250 γρ. κουβερτούρα 250 γρ. βούτυρο 150 γρ. ζάχαρη 100 γρ. αλεύρι 6 αυγά Εκτέλεση: Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Μέτα...

ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Pesto

Υλικά: 50 γρ. φρέσκα φύλλα βασιλικού 110 ml ελαιόλαδο 75 γρ. κουκουνάρια ή καρύδια 2 σκελίδες σκόρδο λίγο αλάτι 50 γρ. μαλακωμένο βούτυρο 50 γρ. πεκορίνο τριμμένο 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη Εκτέλεση:...