ΓΛΩΣΣΑΡΙ
Πλούσιο σε λιπαρά. Κόβει εύκολα και χρειάζεται διαρκές ανακάτεμα. Δένει με πράσινο κάρι και πράσινο τσίλι. Αν και φυτικό, μοιάζει σε ιδιότητες και γεύση με τα ζωικά λίπη.
γλυκό που φτιάχνεται με γάλα, φύλλο κρούστας και σιρόπι
πίτα που φτιάχνεται κυρίως με γάλα
σκληρό παξιμάδι με σχήμα μικρού ψωμιού με τρύπες στη μέση. Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική αντί της φρυγανιάς
ορεκτικό που παρασκευάζεται από εντόσθια αμνοερίφιων, τα οποία δένονται σε μικρές πλεξούδες.
μείγμα από κρέας-κιμά, ψωμί, ξηρούς καρπούς, κουκουνάρι, αυγό και αρωματικά. Χρησιμοποιείται για γέμιση σε πουλερικά ή σε ρολό κρέας καθώς και για γεμιστές ντομάτες και πιπεριές.
ψωμί από μείγμα δημητριακών, κυρίως από σίκαλη
ροδάκινο που όταν είναι ώριμο έχει κιτρινοκόκκινη φλούδα που αφαιρείται εύκολα με το χέρι. Έχει γλυκιά, μαλακή και χυμώδη σάρκα
κολοκυθοκορφάδες με γέμιση ρύζι και λαχανικά, τοπική σπεσιαλιτέ στο Δομοκό
παραδοσιακό φαγητό της Νάουσας . Φέτες τυριού τηγανισμένες με αβγά και αλεύρι.
Ξανθό Ιταλικό λικέρ γλυκανίσου.
Καθαρά ουγγρικής προέλευσης. Μαγειρεύεται ως σούπα και τότε λέγεται gulyasleves (γκούγιασλεβες) ή ως κατσαρόλας και τότε λέγεται gulyas (η σωστή ουγγρική προφορά είναι γκούγιας). Aπό μοσχαρίσιο κρέας (ή και χοιρινό). Καρυκευμένο με κόκκινο πιπέρι (πάπρικα). Σερβίρεται με κόκκινο κρασί. [από: Mary Regeczi]
Γαλλικό λικέρ από κονιάκ και εσπεριδοειδή. Θα το βρείτε σε 2 τύπους, με κίτρινη και κόκκινη κορδέλα.
είδος δημητριακού με συστατικά όπως η μαύρη ζάχαρη, σταφίδες, ξηρούς καρπούς κλπ.
ιταλικό τσίπουρο, προέρχεται από διπλή απόσταξη στεμφύλων. Τη σερβίρουμε παγωμένη, σαν χωνευτικό στο τέλος ενός γεύματος
Μαγειρεύετε το φαγητό, το περιχύνετε με ανάλογη σάλτσα, τριμμένη φρυγανιά ή γαλέτα και ψήνετε σε δυνατή θερμοκρασία για να δημιουργηθεί κρούστα
φαγητό που έχει παρασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται χρυσοκόκκινη κρούστα στην επιφάνεια του ύστερα από το ψήσιμο στο φούρνο και αφού το φαγητό έχει περιχυθεί με διάφορα υλικά δεμένα με αβγά ή μπεσαμέλ.
Τρόπος ψησίματος κατά τoν οποίo το κρέας ψήνεται από την έντονη εκπομπή θερμότητας. Το κρέας που ψήνεται στο γκριλ κρατά τους χυμούς του και γίνεται πολύ νόστιμο. Ιδανικό για μπιφτέκια, μπριζόλες και ότι θέλετε να ξεροψηθεί απο έξω αλλά να παραμείνει ζουμερό στο εσωτερικό του.
παχύρευστο σιρόπι από ζάχαρη και ασπράδι αβγών, με το οποίο καλύπτονται διάφορα γλυκά ή τούρτες αποκτώντας γεύση και χρώμα.
η σαρκώδης ρίζα των φυτών που μπορεί να φαγωθεί
είδος βολβού, η εποχή τους είναι από Μάϊο ως Ιούλιο. Τρώγονται ωμά ή τουρσί (τα φύλλα τους δεν τρώγονται)
πικάντικη μεξικάνικη σάλτσα με αβοκάντο
κινέζικο και γιαπωνέζικο μαγειρικό σκεύος σαν μεγάλο μπολ
worcestershire sauce. πικάντικη σάλτσα εμπορίου από σάλτσα σόγιας, ξύδι και καρυκεύματα.
Κόκκινο σιρόπι από ρόδια. Χρησιμοποιείται σε αναμείξεις ποτών για το χρώμα του και σαν γλυκαντικό.
Πάστα Φλώρα
Υλικά: 200 γρ. βούτυρο (απ'το ψυγείο) 100 γρ. ζάχαρη άχνη 1 αυγό 300 γρ. αλεύρι 1 κ.γ. μπέικιν 200 γρ. μαρμελάδα (ό,τι θέλουμε) Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη (εκτός της μαρμελάδας) και...
Eλαφριά μακαρονάδα με λαχανικά
Υλικά: 1 πράσο ψιλοκομένο 1 καρότο κομένο σε κυβάκια 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες(τις αφαιρώ μετά) 1 κουταλιά κάπαρη 2 φρέσκες ντομάτες 1 κουταλάκι πελτέ 1 κουταλιά ελαιόλαδο αλάτι-πιπέρι μια πρέζα...