ΓΛΩΣΣΑΡΙ
Κινέζικος άνηθος με φύλλα αστεριού. Κυριολεκτικά η λέξη σημαίνει οκτώ σημεία. Χρησιμοποιείται για να προσδώσει γεύση σε μαρινάδες και αργά μαγειρεμένα φαγητά. Παρόλο που έχει παρόμοια γεύση με τον άνηθο, δεν έχει καμιά σχέση με το fennel
Ταϊλανδική ονομασία για τα νουντλς από αυγά.
Κέικ με σταφίδες, από μαγιά. Ψημένο σε μία ειδική κυλινδρική φόρμα και μουλιασμένο σε σιρόπι και ρούμι, ή Kirsch. Υποτίθεται ότι ονομάστηκε έτσι από τον Στάνισλαβ Ι. Λεκζίνσκι, βασιλιά της Πολωνίας, όταν μούσκεψε κατά λάθος ένα Kugelhopf σε ρούμι και το ονόμασε έτσι προς τιμής του Αλή Μπαμπά
Μεσανατολίτικος πουρές από μελιτζάνα, με ταχίνι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, και σκόρδο
Πολωνικό κέικ, πικάντικο ή γλυκό, σχετιζόμενο με το baba
Κομμάτια αλατισμένου μπακαλιάρου μουλιασμένα σε νερό, τηγανισμένα σε λάδι με κρεμμύδια, σκόρδο, τομάτες και κόκκινες πιπεριές. Τοποθετούνται σε στρώσεις και ψήνονται. Παρόλο που η καταγωγή του είναι από την περιοχή των Βάσκων στην Ισπανία, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κούβα
Πορτογαλική ονομασία για τον παστό μπακαλιάρο. Η αντίστοιχη ισπανική ονομασία είναι bacalao
Το Λατινικό όνομα του θεού του κρασιού, Διόνυσου (Βάκχος)
Γερμανική ορολογία για το ψήσιμο
Τηγανισμένα ρολά κοτόπουλου σε ψίχα Κλασσικό Γερμανικό πιάτο
Αποξηραμένα φρούτα. Γερμανική ορολογία
Δαμάσκηνο. Γερμανική γλώσσα
Αμύγδαλο. Ινδική ορολογία. Η Τούρκικη ονομασία είναι badem
Επαρχία της νοτιοδυτικής Γερμανίας στην οποία βρίσκεται το Schwarzwald (Μαύρο Δάσος) και πολλά οινοποιεία που παράγουν κυρίως λευκό κρασί
Ψωμί από μαγιά, χωρίς αβγά και χωρίς ζάχαρη. Μαγειρεύεται πρώτα σε βραστό νερό και μετά ψήνεται. Συχνά καταναλώνεται με lox και τυρί κρέμα. Επίσης, έτσι λέγονται και τα ζυμαρένια, αλμυρά κουλουράκια
Ιταλική καυτή σάλτσα. Στην διάλεκτο του Πιεδεμοντίου αναφέρεται ως bagna cauda. Αποτελείται από σκόρδο και αντζούγιες σε λάδι και βούτυρο. Σερβίρεται ζεστό με ωμά λαχανικά
κυριολεκτικά η λέξη σημαίνει ραβδί. Μακρύ, κυλινδρικό καρβέλι γαλλικού άσπρου ψωμιού
Κινέζικο είδος λευκού λάχανου με μακριά στενά φύλλα. Συχνά χρησιμοποιείται σε τηγανητά εδέσματα
Ταϊλανδέζικο όνομα για τον βασιλικό. Η γνωστή ποικιλία που υφίσταται στην Αμερική και στην Ευρώπη χρησιμοποιείται στην Ταϊλάνδη ως λαχανικό αλλά και για να αρωματίσει διάφορα παρασκευάσματα κάρυ
Η μελιτζάνα στην ινδική κουζίνα
Γαλλική ορολογία. Δοχείο με ζεστό νερό με ένα μικρότερο δοχείο μέσα του. Χρησιμοποιείται για να εξασφαλίσει αργό και ομοιόμορφο μαγείρεμα και για να εμποδίσει την υπερθέρμανση του περιεχομένου
Παγωτό στην κορφή αφράτου κέικ επικαλυμμένο με μαρέγκα και τοποθετημένο για λίγο χρονικό διάστημα σε φούρνο για να αποκτήσει ένα ελαφρύ καφετί χρώμα. Οι φουσκάλες αερίου που δημιουργούνται το προστατεύουν από την ζέστη του φούρνου
Τυρί από παστεριωμένο-ξαφρισμένο γάλα αγελάδας. Χρησιμοποιείται από τους φουρνάρηδες στις Ηνωμένες Πολιτείες .Παρόμοιο με το χωριάτικο τυρί (cottage cheese) αλλά πιο μαλακό και λείο
Αυξητικό στοιχείο όγκου για ψωμί και ζύμες. Όταν μουλιάσει σε νερό παράγει διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα η ζύμη να αερίζεται και να γίνεται πιο ελαφριά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη. Όλα συνδυάζουν αλκαλικά και όξινα συστατικά. Στις baking powder διπλής δράσης, η χημική αντίδραση συμβαίνει δύο φορές, την μία όταν περιβραχεί και την δεύτερη όταν θερμανθεί
Διττανθρακικό νάτριο (σόδα). Αυξητικό στοιχείο όπως είναι και το baking powder, αλλά σε συνδυασμό με οξύ, όπως είναι το ξινισμένο γάλα
Μαλαισιανό καρύκευμα από βρασμένες γαρίδες ή άλλο θαλασσινό με τσίλι, αλατισμένο και καυστικό
γαλλική κουζίνα. Μεγάλο κομμάτι κρέας, συνήθως πουλερικό ή περιστασιακά ψάρι. Ξεκοκαλισμένο. Πιθανότατα γεμιστό,σε ρολό ή σε οποιαδήποτε σχήμα επιθυμούμε. Μπρεζαρισμένο ή ψητό. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.Η ballottine συχνά συγχέεται με την galantine, η οποία είναι ποσαρισμένη και σερβίρεται κρύα μαζί με το ζελέ της
μεσοανατολική πουτίγκα φτιαγμένη από καλαμποκάλευρο αρωματισμένο με πορτοκαλόνερο ή ροδόνερο. Διακοσμείται με κομμένα καρύδια
bechamel σάλτσα στα Ιταλικά
γονιμοποιημένο αυγό πάπιας το οποίο είναι έτοιμο να εκκολαφθεί. Θεωρείται μεγάλη λιχουδιά στις Φιλλιπίνες και σε ορισμένες περιοχές της Μαλαισίας
τροπικό χόρτο, που έχει ομοιότητες με τα δέντρα. Οι νεαρές φύτρες του τρώγονται ωμές, φρεσκοβρασμένες ή κονσερβοποιημένες στην Ανατολή
γαλλική ονομασία για την μπανάνα
κέικ από το Όξφορντσαϊρ της Αγγλίας. Οβάλ και κροκιδωτή πάστα γεμισμένη με κορινθιακές σταφίδες, φλούδα λεμονιού και μπαχαρικά
βρεταννική αργκό για λουκάνικα γεμισμένα με χοιρινό και ψίχα
βιετναμέζικη ορολογία για τους λουκουμάδες ή τα κέικ
Κέϊκ των Ασημένιων δολλαρίων, όπως είναι η μετάφραση της λέξης. Απο χυλό που δημιουργείται από το χτύπημα ρυζιού και κίτρινων κουκιών. Γεμίζεται με αποξηραμένες και φρέσκιες γαρίδες και κρεμμυδάκι απο την περιοχή του Βιετνάμ
βιετναμέζικο ρολλαρισμένοι βώλοι ζύμης με κρεμμύδια, αγγούρι, βλαστούς κουκιών και μέντα
μαριναρισμένες λωρίδες χοιρινού ψημένες στην σχάρα με κέικ από νούντλς. Κλασσικό βιετναμέζικο πιάτο
ρυζόχαρτο στην Βιετναμέζικη κουζίνα. Από βρασμένο ρύζι σε κυλίνδρους και έχει ξηραθεί. Συνήθως χρησιμοποιείται σαν ψωμί ή γεμιστό χρησιμοποιείται ώς σνακ
χαρούμενα κέϊκ. Βιετναμέζικα κέϊκ φτιαγμένα από ριζάλευρο, με διάφορες γεμίσεις
βόλοι ζύμης από καλαμποκάλευρο. Από την περιοχή της Γκάνα
καμποτζιανή ονομασία για τα λαχανικά
παραδοσιακό σκωτσέζικο κέικ από κριθάρι, σιτάρι ή βρώμη. Μεγάλο και κυκλικό. Ποικίλει ευρέως από περιοχή σε περιοχή
κινέζικη ονομασία για το σαλιγκάρι
κεντροαφρικάνικο δέντρο με πολύ χοντρό κορμό. Ο καρπός του, που αποκαλείτε μαϊμουδόψωμο, τρώγεται φρέσκοw και δημιουργεί ένα αναζωογονητικό και υγιεινό ρόφημα, ενώ τα βρώσιμα φύλλα του αποξηραίνονται και γίνονται σκόνη
μικρό στρογγυλό καρβέλι από μαλακό άσπρο ψωμί. Καταναλώνεται στην Σκωτία και σε ορισμένα μέρη της Αγγλίας για πρωινό
κορεατική ονομασία για το μαγειρεμένο ρύζι
θαλάσσια πέρκα στην Γαλλική ορολογία
γαλλική ορολογία για ένα τριγωνικό γεμιστό γλυκό ορεκτικό
ιταλική ορολογία για τις ρίζες του κοκκινογουλιού. Η κορφή ονομάζεται bietola
ισπανική ονομασία για κρέας που έχει μαγειρευτεί σε λάκκο π.χ. barbecue. Επίσης, εκ παραφθοράς, η λέξη συχνά σημαίνει πρωινό
Ονομαστό κόκκινο κρασί από την Ιταλική περιοχή του Πιεδεμοντίου. Παράγεται από την ποικιλία σταφιλιού Nebbiolo
Θάμνος του οποίου τα μούρα γίνονται τουρσιά ή θερίζονται και γίνονται διάφορα συντηρητικά, σιρόπια και κρασί. Κόκκινα στο χρώμα, υψηλής οξύτητας. Αποκαλούνται επίσης και σταφύλλια του Όρεγκον
γαλικός όρος για το καλκάνι (brill)
το δέσιμο επιπλέον λίπους,συνήθως μπέηκον,γύρω από ψάρι, πουλερικά ή κρέας, για να περιχυθεί το λίπος κατα την διάρκεια του μαγειρέματος. Το δεμένο λίπος συνήθως απομακρύνεται από την τροφή πρίν το σερβίρισμα
Δημοφιλές κόκκινο κρασί το οποίο παράγεται στην βόρεια Ιταλία. Φρουτώδες, ελαφρύ, προτιμώμενο να καταναλωθεί σε νεαρή ηλικία
Ινδικό ζαχαρωτό από γάλα το οποίο παράγεται με καρύδια και συχνά διακοσμήται με φαγώσιμα ασημένια φύλλα. Ονομάζεται επίσης και burfi
γαλλική κουζίνα. Αγγινάρες μπλανσέ διακοσμημένες και γεμιστές με duxelles, τυλιγμένες σε μπέηκον, μπρεζαρισμένες σε άσπρο κρασί. Σερβίρονται αφού πρώτα μειωθεί η ποσότητα της σούπας με reduction
καμποτζιανό τηγανητό ρύζι σε φόρμες με χοιρινό, κοτόπουλο και κρεμμύδι
βαυαρέζικο. Απο την νότια περιοχή της Γερμανίας γύρω από το Μόναχο
πόλη στα Γαλλικά Πυρυναία, διάσημη για τα ξηραμένο χοιρινό της
Αμερικανός γευστιγνώστης του οποίου τα πολλά βιβλία μαγειρικής, η ενθάρυνση των οικιακών σέφ και ο γενικός αναβρασμός που προκλήθηκε εξαιτείας του, οδήγησαν στην ποιοτική αναβάθμιση και αναγνώριση της Αμερικάνικης κουζίνας
μία σάλτσα τύπου ζεστού γαλακτώματος στην κλασσική Γαλλική κουζίνα. Κρασί το οποίο ρεντουσάρεται με κρεμμύδια (κρεμμύδια σάλοτ) και ταραγκόν. Μετά αφήνουμε να κρυώσει. Κρόκοι αυγών χτυπημένοι με βούτηρο προστίθενται και το μείγμα στραγγίζεται. Τελειώνουμε με κομένο ταραγκόν. Σερβίρεται με ψημένο κρέας, πουλερικά και αυγά. Μία από τις κλασσικές σάλτσες
τυρί από την Γαλλική περιοχή του Σαβόυ. Εξολοκλήρου από γάλα αγελάδας. Παρόμοιο με το Gruyere. Διαθέσιμο καθόλον το έτος
κλασσική Γαλλική γαρνιτούρα για tournedos. Φτιαγμένη από γεμισμένα μανιτάρια καρδιές αγγινάρας πατάτες chateau και σάλτσα Beauharnais (σάλτσα Bearnaise με πουρέ από ταραγκόν)
περιοχή στην Νότια Βουργουνδία. Παράγει το δημοφιλές κόκκινο κρασί από την ποικιλία σταφυλιών Gamay. Φρουτώδες, ευχάριστο και ελαφρύ, καταναλώνεται καλύτερα κρύο και χωρίς να έχει υποστεί περίοδο ωρίμανσης. Το Beaujolais Nouveau είναι Beaujolais το οποίο έχει εμφιαλωθεί αμέσως μετά την διαδικασία της ζύμωσης. Πολύ ελαφρύ, φρουτώδες και ευχάριστο, αποτέλεσε ένα φαινόμενο του μάρκετινγκ
οινοποιείο στην Κοιλάδα της Νάπα στην Καλιφόρνια,το οποίο παράγει ορισμένα από τα καλύτερα Καλιφορνέζικα κρασιά. Ειδικά το Cabernet Sauvignon τους είναι πολύ καλό
πόλη στην Βουργουνδία και το κέντρο εμπορίας κρασιού στην περιοχή. Βλέπε Cote d Ore
γαλλική αργκό για τον εμπειρογνώμονα του καλού φαγητού
γαλλική ορολογία για την μπεκάτσα. Η Ιταλική ορολογία είναι beccaccia
φιλέτο επικαλυμένο στην κορφή από duxelles. Τυλιγμένο σε αφράτη ζύμη και ψημένο
εορταστικό Γερμανικό κρασί. Παράγεται από υπεργινωμένα μούρα τα οποία διαλέγονται ξεχωριστά από διαφορετικά κλαδιά θάμνων. Γλυκό, φρουτώδες, έντονο κρασί με εξωπραγματική γεύση και τιμή
γερμανική ονομασία για το borsch
διάσημη αγγλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας του "Το Βιβλίο της Οικιακής Διαχείρησης".
πάπια Πεκίνου. Διάσημο πιάτο. Παράγεται από ειδικά ανατρεφόμενες πάπιες. Το δέρμα του πουλιού είναι εμφυσυμμένο με αέρα για να ξηρανθεί το δέρμα. Μετά ελίφουν με ένα μείγμα από μέλι και κρεμάνε το πουλί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξηρανθεί πάλι. Τότε ψήνεται μέχρι να αποκτήσει μία σκληρή αλλά ευκολόσπαστη υφή. Το δέρμα διαχωρίζεται για να σερβιριστεί ξεχωριστά και το κρέας κομματιάζεται. Το δέρμα και το κρέας σερβίρονται μαζί με αγγουράκια και κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες. Όλα τυλιγμένα σε ρολλά σε τηγανήτες αλλειμένες με σάλτσα από κουκιά σόγιας και καταναλώνονται με τα δάχτυλα
αραβική ονομασία για τα πιάτα αβγών, beid bi lamoun είναι το αβγολέμονο
γαλλική ορολογία για φαγητό βουτηγμένο σε βούτηρο και μετά τηγανισμένο με μεγάλη ποσότητα λίπους
"Φιλιά Αγγέλων". Μικρά κέικ σε σιρόπι πλούσια σε αβγά. Ιδιαίτερα δημοφιλή στην Βραζιλία
γερμανική ορολογία για τα συνοδευτικά πιάτα π.χ. λαχανικά ή σαλάτες
ημιμαλακό, απαλό, αμαγείρευτο Ιταλικό τυρί. Παράγεται εξ ολοκλήρου από γάλα αγελάδας. Παράγεται σε ευρεία κλίμακα και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές
γερμανική ονομασία για τα σάντουιτς (συνήθως τα ανοιχτά)
πούρο με σχετικά κοντό αλλά μυτερό κεφάλι
διαλεγμένα μύδια από τον ομώνυμο ποταμό στην Βρετανία
λικέρ το οποίο αρχικά παραγόταν από τους καλόγηρους του ομώνυμου τάγματος στο Φένκαμπ, της Νορμανδίας. Βασισμένο στο Cognac και αρωματισμένο με πολλά βότανα. Το Β&Β είναι ένας συνδυασμός από μπράντυ και Βενεδικτίνη
αιθιοπικό καυτερό μείγμα από βότανα και καρυκεύματα. Χρησιμοποιούνται στην βορειοαναταολική Αφρική. Περιέχει κύμινο, κάρδαμο, κορίανδρο, τσίλι, τζίντζερ, σκόρδο, κρεμμύδι, βασιλικό, μέντα, γαρύφαλλο και fenugreek
κλασσική Γαλλική σάλτσα. Φτιάχνεται από ψάρι με άσπρο κρασί και ψάρι fummet, ρεντουσαρισμένο με κρεμμύδια και τελειώνοντας με βούτυρο και μαϊντανό. Επίσης, χρησιμοποιείται με γλάσο κρέατος και μοσχαρίσιο μεδούλι για ψητά κρέατα
σκληρό κίτρινο τυρί από τις Βαυαρικές Άλπεις. Αυτό είναι ένα γενικό όνομα για όλα τα τυριά της περιοχής
χλωμή, οξεία Γερμανική μπύρα από κριθάρι. Χαμηλή σε αλκοόλ. Συχνά καταναλώνεται με μία τζούρα σιρόπι μούρων για αναζωογόνηση
πόλη στην Γερμανική Μοσέλλη.Εκεί θα συνατήσετε μερικά από τα καλύτερα οινοποιεία
ινδικόφαγητό. Τηγανητοί κεφτέδες από κρεμμύδια ή φακές, με κόλιαντρο ή πράσινο τσίλι.
αρωματικό ινδικό φαγητό. Πιλάφι με κοτόπουλο ή αρνί που έχει μαγειρευτεί μέσα σε πικάντικο μείγμα γιαουρτιού και αρωματιστεί με σαφράν.
Σάλτσα μαύρων φασολιών για συνοδεία πιάτων (όπως πάπιας)
μία από τις πολλές ποικιλίες πορτοκαλιών με ερυθρή σάρκα και χυμό. Η φλούδα μπορεί να έχει κόκκινες ή μωβ κηλίδες
λουκάνικο χρωματισμένο μαύρο. Αρωματισμένο με αίμα και λίπος γουρουνιού (σε τετράγωνα) από φρεσκοσκοτωμένα γουρούνια
τυρί στο οποίο έχει εγχυθεί κάποιος μύκητας π.χ. o Penicillium roqueforti (από το Roquefort, το παλαιότερο τυρί της κατηγορίας). Ο μύκητας αυτός δίνει στο τυρί την χαρακτηριστική του γεύση και τις μπλέ-πράσινες φλέβες του. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, μερικές αναφέρονται ονομαστικά, η ορολογία bleu cheese είναι λανθασμένη
ποικιλία καβουριού. Βρίσκεται στον Κόλπο του Τσέσαπηκ, στον Ανατολικό Ωκεανό και στις Ακτές του Κόλπου. Εκτιμάται δεόντως στην μορφή του μαλακόστρακου καβουριού
ποικιλία μυδιών. Βρίσκονται στις ακτές του Λόνγκ Άϊλαντ. Συνήθως σερβίρονται ωμά
αδηφάγο ψάρι. Βρίσκεται στη Μεσόγειο και στις ανατολικές ακτές της Νότιας Αμερικής. Ελαιώδης και γευστική σάρκα. Είναι αρκετά καλό για ψήσιμο, βράσιμο και κάπνισμα
το κουνουπίδι στα γερμανικά
γερμανική ονομασία για το blood sausage
βιετναμέζικο πιάτο: νουντλ από ρύζι με σωταρισμένο μοσχάρι και κρεμμύδια, αγγουράκια, φύτρες φασολιών και βότανα
βιετναμέζικη εκδοχή του Mongolian hot pot. Τεμαχισμένο κρέας βοδινού, ποσέ σε αρωματισμένο ζωμό και μετά ρολλαριστό σε φύλλα μαρουλιού με κρεμμύδι και τζίντζερ. Σερβίρεται με σάλτσα nuoc mam
ισπανικά μικρά σάντουϊτς. Σερβίρονται ως ορεκτικά. Κυριολεκτικά η λέξη σημαίνει μικρές μπουκίτσες
δυνατή Βαυαρέζικη μπύρα, συνήθως μαύρη
ισπανικό κελάρι για κρασιά ή αποθήκη
ισπανική ονομασία για τους αστακούς με μεγάλες δαγκάνες
ισπανική ονομασία για αστακούς με μεγάλες δαγκάνες
γερμανική ονομασία για τα φασόλια
γερμανική ονομασία για το φασόλι
πορτογαλλική ονομασία για ζύμη, πίτα, κέικ. Bolo ονομάζεται ο κεφτές
είδος άγριου μανιταριού, ιδιαίτερα εκτιμητό. Είναι ευρέως γνωστό ως bolete, cepe ή porcino. Το συγκεκριμμένο μανιτάρι μεγαλώνει στα εδάφη βελανιδιών και καστανόδεντρων από τον Ιούνιο μέχρι τον Νοέμβριο. Καταναλώνεται σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή
κουβανέζικο μοσχάρι ψητό γεμισμένο με ζαμπόν, και μπρεζαρισμένο σε μαρινάδα αρωματισμένη με χυμό πορτοκαλιών Σεβίλλης
ιταλική ονομασία για τα βραστά. Αναφέρεται ειδικά στα ανακατεμένα βραστά κρέατα
ινδικό ψάρι (bombil) που έχει ξηραθεί. Ταιριάζει πολύ με το κάρυ,
γαλλική κουζίνα. Παγωτό σε ειδικό καλούπι ώστε να έχει την εμφάνιση βόμβας
γαλλική ονομασία για τα ζαχαρωτά
γλυκοπατάτα με λευκή σάρκα. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στην κουζίνα της Καραϊβικής. Ορισμένες φορές λανθασμένα ονομάζεται Florida yam. Το boniatillo είναι ένα πλούσιο επιδόρπιο από πουρέ των ριζών της γλυκοπατάτας ραντισμένη με κανέλα
ένα μικρό μέλος της οικογένειας του τόνου. Συχνά χρησιμοποιείται στη Γιαπωνέζικη κουζίνα μαγειρεμένο, αποξηραμένο, παστό ή ξεφλουδισμένο
στο στύλ μίας καλής γυναίκας, δηλαδή σε απλό σπιτικό στύλ. Συχνά συνοδεύεται με μικρά κρεμμύδια και μανιτάρια, σε μία σάλτσα από λευκό κρασί, αρωματισμένο με χυμό λεμονιού
ισπανική ονομασία για τις αντζούγιες
Μεξικάνικη σάλτσα. Κυριολεκτικά «μεθυσμένη σάλτσα». Περιέχει pasilla τσίλι, χυμό λεμονιού, κρεμμύδια και τεκίλα
βότανο μεσογειακής καταγωγής. Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει λαχανικά και ηδύποτα. Τα νεαρά φύλλα του χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και τα ώριμα φύλλα του μαγειρεύονται όπως το σπανάκι και φινετσάτα κομμένα
παραθαλλάσια πόλη και πρωτεύουσα του Γκιρόντ, στον ποταμό Γκαρόν, στη Νοτιοδυτική Γαλλία. Φημίζεται για τη μεγάλη ποσότητα κόκκινου και λευκού κρασιού που παράγει, ορισμένα από αυτά αρκετά καλής ποιότητας
γαλλική κουζίνα. πιάτο γαρνιρισμένο με ρεντουσαρισμένη σάλτσα από κόκκινο ή λευκό κρασί, με μεδούλι κόκαλου και κομμένο βασιλικό, με μανιταρια σέπες και μιρεπουά. Μπορεί επίσης να γαρνιριστεί με αγγινάρες και πατάτες
κοινή ποικιλία φασολιού, συνήθως αποξηραμένη. Το συγκεκριμμένο καφετί φασόλι με τη μεγάλη κηλίδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία. Μαγειρεύεται σε μορφή πουρέ ή προστίθεται σε σούπες
πολωνική και ρώσικη σάλτσα. Είναι βασισμένη σε φρέσκα παντζάρια ή κοκκινογούλια, κρεατόσουπα και χειμερινά λαχανικά. Συχνά αρωματίζεται με kvass. Την Παραμονή των Χριστουγέννων σερβίρεται πάντα με ξινή παραδοσιακή κρέμα, χωρίς κρέας
φασόλια αρωματισμένα με μελλάσα. Το πιάτο περιέχει επίσης παστό χοιρινό ψημένο σε γάστρα. Αρχικά ετοιμαζόταν το Σάββατο και μαγειρευόταν σε κοινό φούρνο έτσι ώστε να μπορούν οι Πουριτανοί να παρακολουθούν την λειτουργεία του Σαββάτου (ενίσχυσε την ονομασία της Βοστόνης ως η Πόλη των φασολιών)
παραδοσιακό συνοδευτικό για Boston baked beans. Το συγκεκριμμένο ψωμί είναι αρωματισμένο με μελλάσα και συχνά περιέχει ολόκληρο σιτάρι και καλαμποκάλευρο. Το συγκεκριμμένο μαύρο ψωμί είναι αχνιστό, συνήθως σε κασσιτερωμένα σκεύη με μπέικιν πάουντερ
βιετναμέζικη ονομασία για το ριζάλευρο
ισπανική ονομασία για τα blood sausage
αβγοτάραχο από τόνο ή γκρίζο μπαρμπούνι ξηραμένο, πρεσσαρισμένο και παστωμένο, παρόμοιο με τον ταραμά. Καταναλώνεται με τόστ, αβγά ή ζυμαρικά στην Ιταλική και Μεσογειακή κουζίνα
μικρή ζύμη ζαχαροπλαστικής. Στα Γαλλικά κυριολεκτικά σημαίνει «μπουκιά». Γεμίζεται ποικιλοτρόπως
γαλλική ορολογία για τον χασάπη
γαλλική ορολογία για το φελλό
γαλλική ορολογία για τα blood sausages
γαλλική ορολογία για το βράσιμο
γαλλική ονομασία. Ζωμός που αποτελεί τη βάση για σούπες και σάλτσες. Μπορεί να παρασκευασθεί από λαχανικά, πουλερικά ή κρέας βρασμένο σε νερό, ανάλογα με την χρήση του. Μπορεί και να μην περιέχει ζελατίνα
γαλλική ονομασία για τον σχηματισμό της ζύμης στην αρτοποιεία
γαλλική ονομασία για τον αρτοποιό
σε ελεύθερη μετάφραση: του αρτοποιού. Λέμε τα κρέατα που τα ψήνουμε στο φούρνο με πατάτες, δηλ. το αρνάκι με τις πατάτες στο φούρνο λέγεται Μπουλανζέρ
μοσχάρι κατσαρόλας με πολλά κρεμμύδια
βότανο με φύλλα που έχουν γεύση αγγουριού. Χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν γεύση σε σαλάτες, παγωμένα ποτά, ξύδι και σάλτσες
βραστό ψαριών από την περιοχή της Γένοβας
ιταλική λέξη για το βούτυρο
μικρά κυκλικά γλυκά από ζύμη, από τη Γερμανία. Κυριολεκτικά σημαίνουνν «φιλί»
ιαπωνική ονομασία για το χοιρινό
ισπανικό λουκάνικο από χοιρινό με άσπρο κρασί και μπαχαρικά
τα φασόλια της Λίμας (ποικιλία φασολιών από το Περού)
μείγμα από βούτυρο, ζάχαρη, κρόκους αβγών αρωματισμένο με διάφορους τρόπους. Χρησιμοποιείται για να γαρνίρει επιδόρπια από ζύμη ή κέικ
τεχνική. Ανοίγοντας αλλά όχι τελείως και διαχωρίζοντας (όπως τα φτερά της πεταλούδας) ένα κομμάτι κρέας ή ψαριού
τα κατάλοιπα από χτυπημένο γάλα. Περιέχει την καζεΐνη του γάλακτος, η οποία έχει μία ελαφρά πικρή γεύση. Εύπεπτο. Χρησιμοποιείται συχνά με μπέηκιν σόδα για ψωμιά και ζύμες
Σοκολατένια μπολ
Υλικά (για 5 μπολ): 2 κουβερτούρες 15 μπισκότα πτι-μπερ φρέσκο γάλα βούτυρο σοφτ μπανάνα ή φράουλες (ανάλογα με την προτίμιση) Εκτέλεση: Λιώνουμε την κουβερτούρα και αφού λιώσει ρίχνουμε λίγο βούτυρο...
Τυραμισού
Υλικά: 1 πακέτο σαβαγιάρ ιταλικά 250 - 300 γρ. κρέμα γάλακτος 1 κούπα ζάχαρη άχνη 1 συσκευασία τυρί φιλαδέλφεια 2 βανίλιες 1 1/2 κούπα χλιαρό νερό 2 κ.σ. νες καφέ 1 κ.σ. κονιάκ κακάο Εκτέλεση:...
Γαριδομακαρονάδα του Μητσάρα
Υλικά: 500 γρ. μακαρόνια ό,τι επιθυμείτε 500 γρ. γαρίδες κατά προτίμηση φρέσκιες 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ντομάτας 1/2 ποτήρι λάδι 1/2 ποτήρι του κρασιού ούζο ή τσίπουρο 3 σκελίδες σκόρδο αλάτι πιπέρι...