ΓΛΩΣΣΑΡΙ
κατσαρόλα σαν ταψί, με χερούλια και καπάκι, που χρησιμοποιούν στα
περισσότερα μαγειριά (αλλά εκεί συνήθως είναι αλουμινένια, μιας και
χρησιμοποιούν γκάζι)
Σε πολλά νησιά του Αιγαίου σημαίνει τηγάνι, και σε μερικά από αυτά το
πολυχρησιμοποιημένο τηγάνι.
Σε μερικές περιοχές της Μακεδονίας σημαίνει μεγάλο ταψί για
πίτες.
Στην Κύπρο είναι σκεύος μαγειρικής συνήθως πήλινο.
[από Ρούλα2]
καυτερή σάλτσα που παρασκευάζεται από σκόνη καυτερής πιπεριάς και ξίδι. Έχει πάρει το όνομά της από την ομώνυμη περιοχή του Μεξικού.
λιβανέζικη σαλάτα με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ντομάτα, κρεμμύδι και πληγούρι
Ποντιακή σούπα με πασκιτάν (από εκεί και το όνομά του), το οποίο είναι σαν γιαούρτι ξινό, αλλά πιο πηχτό. Τα άλλα συστατικά του είναι το κορκότο, κομμένο σιτάρι που βράζει πολύ εύκολα και τέλος ένα αρωματικό φυτό σα ρίγανη. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κατάστημα με ποντιακά προϊόντα, το Ραγιάν [από Γεωργία]
ινδικό φαγητό. κρέας μαριναρισμένο σε γιαούρτι με μπαχαρικά για να πάρει άρωμα και να μαλακώσει. Ψήνεται σαν σουβλάκι σε ειδικούς φούρνους, τα ταντούρ ή ταντούρι. Οι φούρνοι αυτοί είναι ψηλοί 1 μέτρο περίπου, πήλινοι και καίνε ξύλο ή κάρβουνο. Ταντούρι ονομάζουμε και το μείγμα μπαχαρικών από κουρκουμά, πιπέρι κόκκινο καυτερ, κόλιαντρο και κύμινο.
ανατολίτικο γλύκισμα
αυγά μεγάλου ψαριού παστωμένα
παχύρευστη σαλάτα με βασικό συστατικό τον ταραμά. Προσφέρεται σαν ορεκτικό. Περιέχει επίσης λεμόνι, λάδι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ψίχα ψωμιού
παραδοσιακός ουζομεζές της Νάουσας. Μπορεί να συνοδέψει ως σάλτσα τηγανητά καλαμαράκια, μύδια καθώς επίσης και άλλα τηγανητά ψάρια. Αν αναμειχθεί με νερό, τρώγεται και σαν σούπα
μαροκινή σπεσιαλιτέ με κοτόπουλο συνήθως
πολτός από αλεσμένους καρπούς σουσαμιού
Μεξικάνικο ποτό που παράγεται από την ζύμωση χυμού μεξικάνικου κάκτου.
τηγανητά που είναι μείγμα από ψαρικά, λαχανικά, μανιτάρια κλπ. και φτάχνονται στη γιαπωνέζικη κουζίνα
ηδύποτο τύπου λικέρ από κανέλλα. Έχει ευχάριστη γεύση, είναι ιδανικό για την πέψη και την αλλαγή γεύσης μετά το τέλος λουκούλειου γεύματος. Συνταγή που είναι μυστική και φημίζεται για αυτήν η Πάτρα.
Δημοφιλές ποτό (ολλανδικής προέλευσης). Προέρχεται από απόσταξη δημητριακών αρωματισμένων με καρπούς κωνοφόρων.
Αναψυκτικό με ανθρακικό και άρωμα πιπερόριζας. Χρησιμοποιείται σε Long Drinks.
ροζιασμένη, σκληρή καφέ ρίζα. Εχει έντονη και κάπως καυτερή γεύση, είναι αφροδισιακή και είναι πολύ συνηθισμένο καρύκευμα σε κινέζικο ή ινδικό φαγητό. Νοστιμίζει γλυκά, επιδόρπια, φρουτοσαλάτες, σάλτσες, φρούτα, λαχανικά, σούπες, εξωτικά φαγητά, κοκτέιλ ποτών. Στην Τουρκία χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό του σαλεπιού.
Λικέρ της Τζαμάϊκας με βάση το ρούμι και άρωμα καφέ.
λαχανικό του Μεξικού, μοιάζει με πράσινη ντομάτα περιτυλιγμένη σε χάρτινο φλοιό και έχει γεύση σαν του λεμονιού.
Αναψυκτικό, ευχάριστα πικρό νερό με κινίνη και ανθρακικό. Χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα σε Long Drinks.
μεγάλο ψάρι και παχύ. Ζει στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό και έχει πολύ νόστιμο κρέας
μικρές κόκκινες καυτερές πιπερίτσες (παλιά συνήθιζαν να τις βάζουν το χειμώνα στη φασολάδα). θα βρείτε σε μορφή σπόρων σε φυτώριο. Τις αφήνετε σε σκοτεινό μέρος ανοιχτές (χωρίς να σκεπάζονται) μέχρι να ξεραθούν καλά Είναι εξαιρετικά καυτερές και πρέπει να σου τονίσω ότι αν τις πιάσεις με τα χέρια σου γυμνά, να μην ξεχάσεις να τα πλύνεις καλά με σαπούνι. Αν τρίψεις τα μάτια σου π.χ. πριν πλύνεις τα χέρια σου, θα σε τσούζουν φριχτά. Επίσης αν τυχόν θελήσεις να δοκιμάσεις με τη γεύση πόσο καυτερές είναι το μόνο που μπορεί να καταλαγιάσει την κάψα σου δεν είναι το νερό μην ξεγελιέσαι αλλά το φρέσκο κρύο γάλα.
τροπικό ασιατικό φυτό με κίτρινα λουλούδια και υπόγειο μίσχο (από αυτόν εξάγεται καρύκευμα).
φέτες κρέας από βοδινό φιλέτο
σπογγώδης ουσία από συμπιεσμένα φασόλια σόγιας. Εξαιρετικά υψηλό σε πρωτεΐνες. Χρησιμοποιείται σα λαχανικό. Απορροφά τη γεύση και το άρωμα άλλων τροφών.
γλυκό αγγλικής καταγωγής. Είναι κέικ με κρέμα γαρνιρισμένο με φρέσκα φρούτα, καρύδια ή τριμμένη σοκολάτα. Πριν το σερβίρισμα παγώνει στο ψυγείο για πολλές ώρες
πελοποννησιακή πίτα με σπανάκι, η οποία δε μπαίνει σε φούρνο αλλά βράζεται
μακρόστενα κομμάτια από την πέτσα του χοιρινού με λίγο λίπος και λίγο ψαχνό τα οποία τηγανίζονται
μπακαλιάρος γιαχνί με πατάτες, τον φτιάχνουν στην Καλαμάτα
Παραδοσιακό φαγητό της Έδεσσας που φτιάχνουν στις γιορτές και σε ειδικές περιπτώσεις. Αποτελείται από κρέας και διάφορα λαχανικά (πιπεριές, πράσο, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, δαμάσκηνο). Τα υλικά τοποθετούνται σε μία πήλινη χύτρα, (οι ντόπιοι την ονομάζουν Λακφίτσα), που σφραγίζεται με πήλινο καπάκι το οποίο κλείνει με ζυμάρι.
χορταίνω φαγητό, γεμίζω πολύ το στομάχι μου
Πεντανόστιμα και γρήγορα τρουφάκια με κακάο και ινδοκάρυδο
Υλικά: 1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι-μπερ 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 1 πακέτο ινδοκάρυδο 1 κ.σ. κακάο λίγο κονιάκ Εκτέλεση: Λιώνουμε σε μπλέντερ τα μπισκότα εώς ότου γίνουν σκόνη και τα βάζουμε σε μια...
Κουραμπιέδες με σοκολάτα
Υλικά: 250 γρ. βούτυρο γάλακτος 1/2 κούπα άχνη ζάχαρη 1/2 κούπα αμύγδαλο καρβουντισμένο 2 βανίλιες 2 κ.σ. κονιάκ 2 κ.σ. ανθόνερο 4 κούπες αλεύρι [για όλες τις χρήσεις] 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ...
Πίτσα με ζύμη κουρού
Υλικά: Για τη ζύμη: Υλικά: 1 κιλό αλεύρι 350 γρ. νερό 350 γρ. βούτυρο 25 γρ. αλάτι 25 γρ. ζάχαρη 25 γρ. μαγιά 3-4 αυγά Για τη γέμιση: (όσο σας κάνει όρεξη από το καθένα) Hot (ή Mild για όσους δεν...