MIRIN

πολύ γλυκό σακέ, χρησιμοποιείται στη μαγειρική κυρίως στις σάλτσες γιαπωνέζικης κουζίνας τεριγιάκι, σουκιγιάκι κλπ. Αν και δεν συνίσταται να το πιείτε σαν ποτό, όταν το ρίχνετε πάνω σε φρέσκα φρούτα ή παγωτό εμπλουτίζει τη γεύση τους.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ MIRIN

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ GOURMET

Sashimi (από το φιλμ Blade Runner)

Σασίμι (sashimi) 500 γραμ. ωμό φρέσκο ψάρι: τόνο, σολομό, ξιφία 2 κουτ. σούπας horse radish (στα ελληνικά είναι το φυτό χρένο, μια πικρή πικάντικη ρίζα αλλά μάλλον με το ξένο όνομα είναι πιο γνωστό)...

ΣΑΛΤΣΕΣ, ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ, DIPS

Σάλτσα τεργιάκι

Υλικά: 1/3 κούπας σάλτσα σόγιας (soy sauce) 2 κουταλιές κρασί ρυζιού (mirin καλύτερα, που είναι πιο γλυκό, όχι σακέ - sake) ή αν δεν βρείτε τίποτα, ενναλακτικά σέρυ 2½ κουταλιές ξίδι 2...